Salade Courgette

Benodigdheden voor circa 10 salades;

Salade-ingredienten

1         lollo bianco/verde en 1 bos bladsla of eikenbladsla of lollo rosso
2        gele en groene courgette, gesneden in lengteplakken van 2-3 mm
2        rode uien, 1 gesnippert, 1 gesneden in dunne hele ringen
5        gekookte eieren, gepeld en ½ per salade
20      cherry-tomaatjes, gehalveert per salade 4 halve
¼      brood (kontjes, onbruikbare stukken), 1,5cm blokjes croutons
1         citroen, geperst en gezeefd

Vinaigraitte

50      cl zonnebloemolie
1         sinaasappel, geperst en gezeeft sap
1         grapefruit, geperst en gezeeft sap (optioneel)
2        tenen knoflook, grof gehakt zonder schil
1         eetlepel komijnzaad
1         theelepel zout
1         theelepel peper

Kookgerei

contactgrill
staafmixer

Mis en Place (M.E.P./voorbereidingen)

De vinaigraitte:

  • Doe de ingrediënten van de vinaigraitte bij elkaar in een maatbeker en maak deze met de staafmixer tot egale saus. Bewaar deze in een fles in de koelkast. Bewaar deze niet langer dan 3 Codeer met datum en productnaam.

De eieren

  • Plaats de eieren in een ruime pan met water, controleer op drijvende eieren.

Verwijder de drijvende, deze zijn niet meer bruikbaar voor consumptie!

  • Voeg een handje zout toe aan het water. Dit is om de schil te laten sluiten wanneer een ei ‘lekken’gaat vanwege een kleine opening.
  • Kook de eieren 8-10 minuten vanaf moment dat het water kookt.
  • Giet het water af en laten de eieren ‘schrikken’ door onder de koude kraan te spoelen. Dit zal het pellen erna vereenvoudigen.
  • Pel de eieren direct, na het pellen direct in koud water leggen zodat bacterien geen kans krijgen.
  • Ververs het water met nieuw koud water en bewaar in water afgesloten in de koelkast.

Codeer de doos met sticker met datum en productnaam. Bewaar de eieren niet langer dan 5 dagen.

De slamix

  • Pluk de beide sla-soorten en was deze grondig, controleer op beestjes!
  • Doe de sla erna in de sla-centrifuge en pluk de sla tot juiste formaat. (beeld je in dat het formaat in combinatie met stukje tomaat en courgette in je mond past)
  • Meng beide soorten sla bewaar deze in een bak met onderin een laagje handdoekrol. Maak laagjes van steeds een stuk papier en sla. Zo blijft de sla het langst/lekkerst te bewaren.
  • Bewaar in de koelkast afgesloten en met coderingssticker met datum en productnaam.

De courgette’s

  • Was de courgette’s met stromend koud water, wrijvend met je handen schoon van vuil en andere oneffenheden (zoals bv beestjes)
  • Snijd ‘kop en kont’ eraf en snijd over de lengte plakken van 2-3 millimeter en druppel iets sap van de citroen erover zodat ze niet van kleur verschieten.
  • Grill de gesneden plakken tussen de contactgrill voor mooie lange strepen, let op dat de contactgrill ervoor goed schoon is. Doe iets zonnebloemolie op een prop pappier (vd papierrol) en wrijf daar de schone platen mee in.
  • leg de gegrilde plakken op een stukje bakpapier naast elkaar in een bewaarbak, snufje zout erover voor de smaak.
  • Plaats een nieuw stukje papier tussen elke laag om kleven/kapottrekken te voorkomen.

Bewaar de plakken in afgesloten bak in de koeling, codeer de bak met sticker met datum en productnaam. Bewaar de plakken niet langer dan 2 a 3 dagen maximaal.